Coen

Coen

  • Functie: Bbl-Leerling Meubelmaker/ Scheepsinterieurbouw
  • Feadship Hero sinds: 2019
  • Vakgebied: Houtbewerking

Coen

  • Functie: Bbl-Leerling Meubelmaker/ Scheepsinterieurbouw
  • Feadship Hero sinds: 2019
  • Vakgebied: Houtbewerking

Coen kende Feadship via zijn vader; die werkte al bij Royal Van Lent Shipyard. “Maar we vonden het beter dat ik op eigen kracht binnenkwam.” Dat gebeurde. “Eerst heb ik stagegelopen via mijn vooropleiding op de KTS. Nu ben ik Bbl-Leerling Meubelmaker/ Scheepsinterieurbouwer.”

Over de Bbl-opleiding bij Feadship is Coen erg te spreken: “Ik kan beter leren in de praktijk dan in de schoolbanken,” zegt hij. “Eén dag per week ga ik naar school, de andere vier dagen ben ik aan het werk. Dat lijkt misschien makkelijk, maar vergis je niet: in feite leer je zo dezelfde stof als een Bol-Leerling. Ook heb je gewoon huiswerk.” Coen ziet het voor zich: “Op die manier zou ik graag verder doorgroeien tot allround vakman, niveau 4.”

“Ik kan beter leren in de praktijk”

Coen begon in 2019 bij Royal Van Lent op De Kaag. “Nu werk ik op de werf in Amsterdam. ’s Ochtend om 06.30 uur zeg ik goedemorgen tegen mijn collega's en pakken we het werk op. “In Amsterdam komt een jacht als casco binnen. Dan beginnen we, zoals wij dat noemen, in de ruwbouw fase. In die fase wordt er vaak nog geslepen en gelast en worden er kabels getrokken. Als timmerman leg ik dan mijn basisvloer en de plotvloer; dat is een tekening op ware grootte van een ruimte, zodat ik weet waar alles moet komen. Daarna zetten we de wanden en een ‘ruwbouw’ plafond.”

“Zodra je hier het woord ‘decoratief’ hoort, weet je dat we in de afbouwfase belanden. Dan maken we het decoratieve plafond en echt mooie kasten en deuren. Ook leggen we de vloeren. Altijd werken we met de beste materialen. Die zijn soms klassiek, soms hartstikke vernieuwend. Zoals het nieuwe materiaal Lapitec: een niet natuurlijke steensoort en heel hard.”

“Vorige winter mocht ik een groep ervaren collega's helpen. Samen hebben we in drie weken tijd alle buitenplafonds vervangen, terwijl de boot aan de kade lag. We zagen ijs en sneeuw om ons heen. Dat was magisch. Als we klaar zijn maken we schoon voor de oplevering. Dan zie je dat prachtige jacht en dan realiseer je je dat je dat gemaakt hebt, samen met al je collega's. Dat is gewoon een lekker gevoel.”


Meer verhalen


Onze vacatures