Rooze

Rooze

  • Functie: Bbl-leerling Metaalbewerking
  • Feadship Hero sinds: 2019
  • Vakgebied: Metaalbewerking

Rooze

  • Functie: Bbl-leerling Metaalbewerking
  • Feadship Hero sinds: 2019
  • Vakgebied: Metaalbewerking

Rooze (18 jaar) volgt de driejarige MBO-opleiding allround constructiemedewerker niveau 3 aan het MBO Rijnland. In september 2019 startte ze als leerling metaalbewerking op de afdeling WTB.

“Techniek bleek nog veel leuker!”

Lange tijd wist Rooze het zeker: ze werd jurist. Ze had bijna haar hele studiepad al uitgestippeld. Totdat ze een snuffelstage mocht lopen in een heel andere richting, in een garage. Rooze is namelijk gek op Harley Davidson en niet vies van sleutelen. Vergeten waren de wetboeken: “Techniek bleek nog veel leuker!” 

Haar bezoek aan een technische opleidingenbeurs, waar ze voor het eerst kennismaakte met Gert Jan (nu haar praktijkbegeleider) en Royal Van Lent Shipyard, wekte haar interesse. Geen autotechniek meer maar de opleiding tot allround constructiemedewerker leek haar het aller interessantst. Na een sollicitatiegesprek en rondleiding op de werkvloer was ze overtuigd en kon ze starten als bbl-leerling.

Als bbl-leerling heeft Rooze op wel een heel bijzondere manier ervaring op gedaan. Ze glundert: “Mijn praktijkbegeleider Gert Jan vroeg mij of ik de kiellegging wilde verzorgen voor BN822. Op dat moment wist ik nog niet wat er van mij verwacht werd.” Ze grapt: “Als Gert Jan iets vraagt, dan zeg ik altijd meteen ja. Ik kijk dan later wel wat ik eigenlijk moet doen.”

De kiellegging bleek best spannend. “Daarvoor zou het MAG-lasproces worden gebruikt,” legt Rooze uit. “Althans, daar gingen we vanuit. Een van mijn collega’s was daar net voor geslaagd. Samen hebben wij geoefend tot ik het voldoende onder de knie had. Ik moest het immers tijdens de kiellegging zelfstandig - en goed! - kunnen doen.” 

Op locatie bij NMC bleek echter dat Rooze een ander lasproces moest uitvoeren, namelijk elektrode lassen. “Tja,” zegt ze. “Dat had ik nog nooit gedaan.” Als vrouwelijke lasser wilde ze natuurlijk vlammen, dus besloot Rooze dat ze het dan maar ter plekke moest leren. En snel, voordat de gasten van de kiellegging zouden binnenkomen. Gert Jan: “Het werd een mooie las – ze mag er trots op zijn.”


Meer verhalen


Onze vacatures